Sparen is gewoon erg verstandig én loont weer de moeite!

Waarom is sparen zo belangrijk?


Leuk, dat sparen, maar blijkbaar doet 60% van de Nederlanders het niet en ik zie niemand om me heen met torenhoge schulden, dus waarom moet ik dan bij die 40% horen? Nou, hier 6 redenen waarom sparen zo belangrijk is:

Spaargeld geeft financiële rust en verlaagt stress
Met een goede buffer op uw spaarrekening verlaagt u de spanningen rondom geldzaken. Een keer een maand iets meer uitgegeven. Geen probleem! Een maand wat extra geld over? Ja, op die spaarrekening zetten dus! Mocht er per ongeluk iets kapot gaan of u heeft een dure maand voor de boeg, dan hoeft u hier niet langer meer dagen wakker van te liggen.

Grote uitgaves doen
Iedereen heeft soms grote uitgaven die gedaan moeten worden. Voor de een is dit het kopen van een wasmachine, koelkast, laptop of mobiel. De ander denkt bij een grote uitgave sneller aan een auto of een huis. Toch is de kans groot dat u dit geldbedrag niet zomaar even kunt aftikken. Weet u dat zo’n uitgave er weer aan zit te komen? Zet dan maandelijks geld opzij zodat u weet dat het er is als die wasmachine nu echt aan vervanging toe is.

Rekening houden met de toekomst
Hierboven is het al kort aangekaart. Wanneer u een financiële buffer heeft opgebouwd houdt u dus ook meteen rekening met de toekomst. Elke maand al uw inkomsten direct uitgeven is natuurlijk niet zo heel verstandig. Als u dit patroon gewent bent, maar er komt een maand waarin u inkomsten tegenvallen of u opeens een extra uitgave moet doen, dan heeft u direct een probleem. Fijn dus als u in zo’n geval wel iets achter de hand heeft.

Dromen laten uitkomen
Oke, we hebben het hier eigenlijk over een noodspaarpot. Toch kan sparen ook een leuk doel hebben. Heeft u bijvoorbeeld een land wat u altijd al eens hebt willen bezoeken? Bedenk voor uzelf een mooi doel en hou dat voor ogen tijdens het sparen. Zo zult u merken dat, met de juiste mindset, sparen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

Niet willen lenen van vrienden of familie
Misschien staat u hier zelf anders in, maar  in veel gevallen is het niet verstandig om te moeten lenen bij vrienden en familie. U wilt tenslotte zelf uw eigen boontjes kunnen doppen. Geld lenen van een ander zorgt er toch altijd voor dat de relatie onder druk komt te staan, en dat is nu juist wat u niet wilt. Zorg er daarom voor dat u niet bij ze hoeft aan te kloppen voor het minste of geringste maar bouw zelf een buffer op.

Geen spaarrekening? = Hoge rentes op leningen bij de bank!
Als laatste is er nog het feit dat als u plotseling iets moet lenen bij de bank, bijvoorbeeld in de vorm van rood staan of een klein krediet, de rentepercentages schrikbarend hoog zijn. Zeker wanneer u dit vergelijkt met de huidige rentepercentages! Deze kosten komen bovenop het bedrag wat u moet lenen, en maakt het terugbetalen van de lening dus een stukje lastiger.